Despre Ayurveda

Origine


Exista patru Vede: Rig-veda, Sama-Veda, Yajur-Veda si Atharva-Veda. Ayurveda deriva din a patra, Atharva-Veda, subordonata celorlalte trei.

Initial, principiile de vindecare expuse în Atharva-Veda se bazau pe valenta tamaduitoare a sunetului sau cuvântului, nefiind mentionate medicamentele.

Istoric


Ayurveda este practic cel mai vechi sistem de medicina din lume, documentat istoric(>6000 ani) Ayurveda clasica s-a dezvoltat si practicat traditional pe teritoriul Indiei. Budismul a preluat Ayurveda si a dus-o in Tibet si in alte tari- precum Thailanda, Birmania, dezvoltand si aducand anumite specificuri locale. Medicina tibetana, fundamentata in secolele IV-VI asociaza notiunile de ayurveda cu viziunea medicinei chineze in legatura cu cele 5 elemente si teoria circulatiei energiei in meridiane. In prezent Ayurveda are succes in crestere in multe tari din lume- SUA, Australia, Europa, Rusia, America de sud. In Romania exista atat clinici de ayurveda particulare cat si cursuri de ayurveda organizate permanent.

Lucrari


Dintre scrierile vedice originale, unele s-au pierdut definitiv cu ocazia numeroaselor razboaie, iar altele au ajuns in muzeele din Germania(se pare ca in timp ce colonistii britanici erau in special interesati sa exploateze mirodenii si giuvaeruri, germanii au avut interese mai intelepte)

Tratatele clasice cele mai cunoscute in domeniu ayurveda, din perioada antichitatii sunt:

Charaka Samhita, tratat de medicina generala, in mai multe volume.

Susruta Samhita- tratat de medicina generala si chirurgie- prezinta inclusiv tehnici chirurgicale care sunt realizate aproape identic si in zilele noastre

Astanga Hrdaya -compendiu de medicina

In perioada medievala Ayurveda a fost imbogatita de cercetarile alchimice, cu preparatele herbo-minerale, formate din amestecuri de plante si diferite minereuri sau metale(precum aur, argint, mercur, plumb, cupru, arsenic etc), acestea fiind preparate prin coacere lenta repetata la foc.


AcasaAcasa

Cautare afectiune

Adresa: Aleea Valea Rosie nr. 4, bl. M4 ap. 46 parter, sector 6
Program de Lucru: Luni, Marti, Miercuri, Joi si Vineri: 16:00 - 19:00

Sambata, Duminica: 14:00 - 17:00

Telefon: 0755.242.049
Facebook Share Facebook dr. Puric
Aceste date au fost introduse astazi 13.01.2020